Hej allihopa!

Denna vecka har det hänt mycket. Det är nu december och i tisdags hade vi ett långt samtal om vintern och vad man kan göra i december. Åka skridskor, skidor och pulka, bygga snögubbar och kasta snöbollar, titta på adventskalender och leka. Tyvärr har inte snön dykt upp än men vi hoppas att den kommer snart så att det går att göra alla dessa roliga saker.

I matematiken har vi börjat arbeta med subtraktion och det var lite krångligt för en del då vi helt plötsligt ska ta bort antal istället för att lägga till. Som tur är har vi många hjälpsamma elever i klassen som kan hjälpa till och förklara för sina kompisar. Vi dansar även mattedansen ofta för att öva på begreppen och förstå skillnaden mellan just addition och subtraktion. I svenskan har vi arbetat med bokstaven Ii då igelkotten Irma flyttat in i sagoskogen.

I SO fortsätter vi med temat “förr och nu” och har bland annat lärt oss om hur skolan såg ut förr i tiden och vilka likheter och skillnader som finns nu. I NO har vi denna vecka fokuserat på programmering och eleverna fick i uppdrag att programmera kompisrobotar. De skulle skriva en kod åt sin kompis så denne kunde ta sig från start till mål på spelplanen. Jag måste säga att jag är mycket imponerad över eleverna och hur de lyckades så bra med uppgiften. Lite bilder och videos kommer att komma ut på instagram så att ni också kan se hur duktiga de är!

Denna vecka har vi dessutom börjat öppna NRMs digitala julkalender Djurens jul, där vi varje dag får en liten gåta, i form av ett rim, att klura på. Svaret leder oss till ett djur som vi sedan får lära oss mer om. Eleverna verkar uppskatta detta och i fredags hade vi en lång diskussion om vilket djur som kunde gömma sig bakom rimmet. I tisdags hittade vi ett mystiskt brev som satt på vår klassrums dörr. Det visade sig vara musen Stig som lämnade en berättelse till oss om att något stort har hänt och att han måste rädda julen. Han fortsatte att lämna brev varje dag och vissa dagar lämnade han även uppdrag till oss. I onsdags fick vi papper i present och fick göra kransar, i onsdags fick vi i uppdrag att leka “sätta svansen på” hans vän Milly och i fredags stod en hel påse utanför dörren. Stig hade lämnat en påse med trolldeg och undrade om vi ville skapa lite ljuslyktor, möss eller annat vintrigt. Ville vi det? Javisst! Glatt satte vi igång och degade och hade en mycket trevlig eftermiddag. Undra om Stig lämnar något till oss nästa vecka? Och vad skulle de kunna vara då?

Ett långt brev, men innan jag avslutar vill jag påminna om att stanna hemma med era barn om de har symptom. Jätte viktigt i dessa tider att vi lyssnar på rekomendationerna. Jag vill också gärna att ni klickar er in på rektor Jessicas rektorsblogg där hon uppdaterar er mer om läget just nu och vad som gäller inför och under kommande jullov! Gå in och kika: http://rektor.tingvallaskolan.se/

Vi ses på måndag!

Hälsningar Jessica