Veckobrev v.17

Denna vecka har jag varit på plats på jobbet efter en riktig dunder förkylning och våren börjar sakta med säkert komma (tillbaka). Denna vecka har jag fortsatt med bedömningsstödet i matematiken och är nästan klar, nästa vecka startar jag upp med bedömningsstöd i svenska.

Denna vecka har vi påbörjat ett nytt tema i NO nämligen solrosens livscykel. Vi har hittills gjort en tankekarta om vad vi kan, tittat på ett “time-lap” på hur solrosen växer, pratat lite om solrosens olika stadier samt skapat solrosor med hjälp av papper. Dessa fina bilder hänger just nu ovanför elevernas hyllor i kapprummet så att fler än klassen ska kunna beskåda dem. I matematiken har vi fortsatt arbeta med dubbelt och hälften, fler/färre samt repeterat likhetstecknet så att vi enklare klarar av lucktal och tal där likhetstecknet kommer först. I svenskan har vi arbetat med bokstäverna H och Ä.

I torsdags dök det upp en person på skolan som fick klassen att bli extas – nämligen Dogge Doggelito. Dogge hade ett författarbesök för sin bokserie “Lizzy och gänget” med årskurs 6 och var sedan kvar ett tag för att skriva autografer. Flera elever från klassen fick både en och fem autografer och tyckte det var mycket roligt att han var där. Däremot visade det sig att de inte visste speciellt mycket om vem han var. Vi passade därför på att lära oss lite om Dogge Doggelito och hans karriär som både artist, föreläsare och författare. Det blev både dans, skratt och funderingar. Det framkom även att flera elever ville läsa hans böcker och vi pratade då om möjligheterna för att låna böcker – både i skolan och hemma i form av bibliotek. Nästa vecka har vi bokat in en tur till skolans bibliotek för att låna lite bordsböcker.

Fredagen var den stora städdagen. Vi började dagen med en sorteringsövning – vad kommer från naturen och vad kommer inte från naturen? Kommer korv och bröd från naturen? Eleverna satt i mindre grupper och diskuterade, sorterade och skapade ett kollage. Därefter tog vi tag i klassrummet. Vi suddade och bord, stolar, väggar och bänkar, rensade och rengjorde lådor, vässade och sorterade pennor samt städade ute i hyllorna. Till lunch fick vi korv och bröd samt en festis att äta ute. Avslutningsvis gick vi och städade skogen och fick ihop riktigt mycket skräp, allt från plastpåsar och fimpar till underkläder och knivar. Eleverna gjorde alltså ett bra jobb med att plocka upp saker som är farligt för naturen!

Nästa vecka fortsätter vi med solrosen och ska bland annat planera egna solrosor. Vi hoppas även vädret blir varmt och härligt så vi kan vara ute mycket.